På boligjagt

Vi hedder Margit og Bjarne, et modent par, der er gået pension, og som er begyndt at søge efter et andet sted at bo. Vi vil gerne udskifte det nuværende rækkehus med noget større. Her har internettet og boligsiden.dk været det foretrukne søgeredskab. Vedligeholdelsesstand, indretning og ikke mindst beliggenhed er vigtige parametre. Men en ting er en salgsopstilling, noget helt andet er at se husene ved ejendomsmæglerens fremvisning.  Vi har set på mange brugte huse, med en årrække bag sig, og huse af nyere dato. Vi har også set på nye prøvehuse i udstykningsområder. De brugte huse er brugte, hvilket betyder at en renovering i større eller mindre grad oftest vil være nødvendigt, hvis vi skal se os selv bo i en af dem. En renovering kan løbe op i rigtig store og uoverskuelige udgifter. Specielt energirenovering er en faktor, som man skal tage med i overvejelserne. Dertil kommer nødvendige kompromiser mht. planløsninger. Beliggenheden er dog ofte bedre og mere attraktiv end nye huse. De ligger typisk i villakvarterer med god infrastruktur, og gode indkøbsmuligheder mv., i modsætning til huse i nybyggerkvarterer.  Nye huse er indflytningsklare, og har en indretning og et energiforbrug der svare til nutidens krav. Men De ligger ofte i nye udstykningsområder, hvor afstand til dagligvarebutikker er stor, og infrastrukturen ikke altid er på plads. Hvilket ikke er så attraktivt for os.

Efter moden overvejelse har vi besluttet at gå efter et brugt hus, der kan nedrives. Og så opføre et nyt hus på grunden. Dermed får vi noget nyt og tidssvarende, indrettet som vi ønsker det, og med en god beliggenhed.

Reaktionerne fra vores omgivelser har været fra “Nej hvor spændende, det kunne vi også godt tænke os” til “Tør I det? Er I klar over hvad det kræver af tid og kræfter, og tænk på alt det der kan gå galt, når man selv er bygherre?” Vi har også mødt ejendomsmæglere og bankrådgivere, der har løftet øjenbrynene, når vi har nævnt vores planer. Jo, jo, der er selvfølgelig en risiko, men det er der jo med så meget. Det er efter hånden ikke helt unormalt at rive en gammel villa ned og bygge nyt. Og det vil blive mere almindeligt i fremtiden. Vi mener ikke at det behøver at blive meget dyre, end at renovere og bygge om. Om det så holder stik, ja det må tiden vise.

Først i juli blev vi opmærksom på, at et hus i et villakvarter fra 60erne i Sanderum var til salg hos Nybolig, og havde været det længe. Af salgsopstillingen kan man godt få det indtryk at huset måske alligevel er for god at rive ned, men beliggenheden er ok. Huset er opført i 1960, og er på 81 m2, med en kælder på 40 m2. Grunden er på 660 m2.

Udefra ser huset ikke værst ud, men da vi ser det første gang sammen med en ejendomsmægler, bliver vi klar over at huset ikke er for godt til at rive ned. Der har over tid været udført forskellige former for renovering af svingende kvalitet i huset, og der er i hvert fald skimmelsvamp i kælderen, kunne vi konstatere. Det har været udlejet i en årrække med skiftende lejere, hvilket også har sat sit præg på  huset.

Vi gik i tænkeboks. Beliggenheden er ok. Men kan vi få nedslag i prisen og hvor meget? Den udbudte pris er sat rigelig høj, syntes vi. Og hvad med et nyt hus. Hvordan kan det placeres på grunden? Og hvor stort kan det blive? Spørgsmål og overvejelser er der mange af. Ikke mindst nu, hvor vi måske alligevel har fundet huset. En nedrivning anser vi ikke som et større problem, udover at det ville koste nogle penge, og at der skal laves noget papirarbejde i forhold til kommunen.

Vi har tidligere i dette forløb været i kontakt med HusCompagniet, der bygger mange nye parcelhuse. Vi fik byggefirmaet til at udarbejde en standard skitse, til en hustype vi kunne tænke os, og indplacere den på den aktuelle grund. Det ser umiddelbart fornuftigt ud. Vi har også haft kontakt til køberrådgivning gennem Danske Bank.

Den første skitse: H P Simonsens Allé 21_LØ_Skitse 01

I dag har vi set huset for anden gang sammen med mægleren, dvs. vi så kun på grunden, da selve huset ikke har interesse. Vi har givet et skriftligt bud, som ligger ret langt under den udbudte pris. Men selv om sælger, i flg. mægleren,  ikke er indstillet på at rokke sig på prisen overhovedet, vil han alligevel forsøge med en prisforhandling med sælger. Så må vi se hvad der sker.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.